Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 88 чоловік

Довідка про організацію навчально-виховного процесу та стану адаптації здобувачів освіти 1 класу до навчального процесу Нової Української школи (2023/2024)

Дата: 3 січня о 18:04
Автор: Галуза Н. О.

Довідка

про організацію навчально-виховного процесу та стану адаптації здобувачів освіти 1 класу до навчального процесу Нової Української школи Славутицького ЗЗСО І-ІІІ ступенів №3

від 04 грудня 2023 року

Згідно з річним планом роботи закладу та з метою забезпечення виконання Державного стандарту початкової загальної освіти з 01.11.2023 по 01.2.2023 року адміністрацією було проведене моніторингове дослідження «Адаптація 1-го класу до навчання в НУШ».

Моніторинг було здійснено за такими напрямками:

  1. кадрове забезпечення;
  2. стан навчально-методичного та матеріально-технічного забезпечення викладання;
  3. відповідність ведення шкільної документації;
  4. рівень формування ключових та предметних компетентностей;
  5. психологічний клімат та адаптація здобувачів освіти 1-х класів до навчального середовища.

1. Кадрове забезпечення

Навчально-виховний процес у першому класі здійснює один педагог, Сміян Наталя Іванівна, яка має відповідну науково-теоретичну підготовку, досконало володіє методикою викладання предметів у початкових класах, постійно працює над підвищенням своєї педагогічної майстерності, велику увагу приділяє самоосвіті.

2.Стан навчально-методичного та матеріально-технічного забезпечення викладання

Організація освітньої діяльності у 1-го класу закладів загальної середньої освіти у 2023/2023 навчальному році здійснюється відповідно до закону України «Про освіту», Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року, що схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.12.2016 року № 988-р, Державного стандарту початкової освіти, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 року №87 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24.07.2019року №688), освітньої програми закладу освіти (Наказ МОН від 08.10.2019 року №1272) з неухильним дотриманням законодавства України в частині забезпечення заходів безпеки, пов’язаних із запровадженням правового режиму воєнного стану в Україні.

Під час планування та підготовки до навчального процесу у 1-му класі вчителька Сміян Наталя Іванівна керувалася наступними нормативними документами: Лист МОН від 12.09.2023 №1/13749-23 «Інструктивно-методичні рекомендації організації щодо викладання навчальних предметів, інтегрованих курсів у закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році»; Лист МОН від 14.08.2023 № 1/12038-23 «Про переліки навчальної літератури та навчальних програм рекомендованих Міністерством освіти і науки України для використання в освітньому процесі закладів освіти у 2023/2024 навчальному році».

Організація навчання здійснюється за навчальними програмами, розробленими відповідно до Державних стандартів початкової загальної освіти та затвердженими Міністерством освіти і науки України (Типова освітня програма для закладів загальної середньої освіти за редакцією Савченко О.Я. затверджена наказом Міністерство освіти і науки України №743 від 12.08.2022 року). У 2023/2024 навчальному році навчальну також впроваджено Проєкт «Розумники» Smart Kids. Завдання в ігровому форматі апробовані в рамках дослідно-експериментальної роботи МОН. За рахунок співпраці з брендом видавництва «Лінгвіст – Formula», що спеціалізується на адаптації міжнародних ліцензійних видань для Нової українською школи, отримали безкоштовно навчальні посібники для вчителя та робочі зошити для учнів (1, 2, 3 частини) у кількості по 30 примірників («Математика 1 клас» авт. Черрі Мозлі, Джанет Ріс). Недоліком є те, що здобувачі освіти не забезпечені навчальними посібниками та підручниками, які були обрані на 2023/2024 навчальний рік відповідно до переліку МОН (протокол педагогічної ради №5 від 20.02.2023 року).

Використання навчальних посібників, зошитів з друкованою основою, що доповнюють зміст підручників, утворюють разом з ними навчальні комплекти, є необов’язковим і може мати місце в освітньому процесі лише за умови дидактичної доцільності навчальних видань для реалізації нових підходів у роботі з учнями, дотримання вимог щодо уникнення перевантаження учнів та добровільної згоди усіх батьків учнів класу на фінансове забезпечення.

Готовність здобувачів освіти до освітнього середовища визначено взаємозв’язаними компонентами: фізичною готовністю (станом здоров’я і фізичним розвитком дитини), інтелектуальною і особистісною готовністю. Фізична готовність учнів 1-го класу до навчального процесу визначена медичними працівниками, про що свідчить запис у медичних картках школярів.

Навчально-виховний процес організовано на базі Славутицького закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів №3.

З 1 вересня розпочали навчання:

1 клас - класний керівник Сміян Наталя Іванівна - 30 учнів,

за наступним режимом навчання:

8.30 - 9.05 - 1 урок

9.20 - 9.55 – 2 урок

10.10 - 9.45 - 3 урок

11.00 - 10.40 – 4 урок

12.50 - 13.20 - 5 урок

Першокласники займаються по 5-денному робочому тижню. Навчальний процес здійснюється за семестровою структурою. Клас поділений на групи для вивчення англійської мови. На базі закладу організований гурток ПДМ «Подарунок», викладачем Сидорова Аліна Сергіївна (2 рази на тиждень, заняття тривають 1 годину).

З 1-го вересня організована робота групи продовженого дня для учнів початкової школи з 12.45 до 17.15, вихователька – Світлана Турчина.

Вересень-листопад класний керівник особливу увагу приділяє успішності адаптаційного періоду, адже створення сприятливого середовища для адаптації дитини до систематичного навчання у закладі забезпечуватиме їх подальший розвиток, успішне навчання та виховання. Розклад навчальних занять складений відповідно до вимог та затверджений директором закладу (по 35 хв.)

Для здобувачів освіти 1го класу облаштовано кімнати для відпочинку; зони для організації рухливих ігор, ранкових зустрічей. У класних кабінетах є вихід до мережі Інтернет, мультимедійне обладнання, дидактичне забезпечення. Організоване гаряче харчування.

3.Відповідність ведення шкільної документації

Навчальні досягнення здобувачів освіти 1-го класу оцінюють вербально. У класному журналі та в зошитах оцінки в балах або в рівнях не виставляються. Для оцінювання навчальних досягнень учнів 1-го класу не використовуються ніякі умовні позначення, не оцінюється темп роботи здобувача освіти, його особистісні якості та індивідуальні психічні процеси, зокрема пам’ять, увага, сприймання. Оцінювання результатів навчання та особистих досягнень учнів у першому класі має формувальний характер, здійснюється вербально, на суб’єкт - суб’єктних засадах, що передбачає активне залучення учнів до самоконтролю та самооцінювання відповідно до Наказу МОН від 13.07.2021 №813 «Методичні рекомендації щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти».

Фактичне виконання навчальної програми фіксується у Класному журналі відповідно до Наказу МОНУ від 02.09.2020 року №1096 «Про внесення змін до методичних рекомендацій щодо заповнення журналу учнів початкових класів Нової української школи». Класний журнал ведеться в електронному форматі та вчасно заповнюється вчителем. Порушень під час перевірки не виявлено.

4.Рівень формування ключових та предметних компетентностей

Наталя Іванівна приділяє особливу увагу збереженню та зміцненню фізичного, морального, емоційного та психічного здоров’я здобувачів освіти, організовує «ранкові зустрічі», громадянсько-патріотичному вихованню, формуванню критичного та логічного мислення, тісно співпрацює з батьківською громадою, вихователькою групи продовженого дня, практичним психологом та соціальним педагогом закладу. У процесі навчання класний керівник працює над реалізацією одного з найважливіших завдань - формування у першокласників основних та предметних компетентностей, загальнонавчальних умінь і навичок, особистості адаптованої до соціуму. Відповідно до вимог навчальних програм для 1-4-х класів загальноосвітніх навчальних закладів їх прийоми та методи роботи з дітьми спрямовані на формування організаційних умінь і навичок, загально - мовленнєвих, загально-пізнавальних, контрольно-оцінних умінь і навичок. Домінуючою під час навчання здобувачів освіти у 1-му класі НУШ є ігрова діяльність, розвиток критичного, математичного та логічного мислення.

5. Психологічний клімат та адаптація учнів 1-х класів до навчального середовищаза результатами

Мета дослідження: Виявлення потенційної “групи ризику”, тобто дітей, чиє подальше навчання та виховання пов’язані з суттєвими труднощами через дослідження наступних компонентів адаптації:

  • фізіологічне підлаштування організму;
  • шкільна успішність та поведінка;
  • емоційне прийняття нової соціальної ситуації.

Програма дослідження включає:

  • збір даних про захворюваність першокласників (статистичні дані);
  • анкетування батьків (виявляємо наявність психосоматичних симптомів дезадаптації та збираємо інформацію про учня);
  • опитування вчителя за допомогою опитувальника Л.М.Ковальової, Н.Н. Тарасенко (визначаємо рівень дезадаптації та виявляємо фактори, які їй сприяють);
  • обстеження першокласників за допомогою проєктивної методики “Будиночки” (досліджуємо емоційне сприйняття нової соціальної ситуації, зокрема процесу навчання, вчителя, однокласників, самооцінку та визначаємо здатність організму до енерговитрат);
  • проведення методики “Школа звірів” (вивчаємо мотиваційну сферу, ставлення дитини до вчителя, до однокласників, до навчання в школі, а також шкільну тривожність).

Опис результатів

Дослідження проводилося протягом  вересня – листопада 2023 року.

Обстежено всього  26 учнів, у т.ч. дівчат - 12, хлопчиків – 14.

            На початку навчального року у 90% учнів спостерігалася психосоматична симптоматика. Серед переважаючих психосоматичних симптомів дезадаптації виявлені наступні: захворюваність у вересні – жовтні (48% першокласників), поводження себе як маленької дитини, невідповідно віку (48%), довге просинання (30%) та млявість вранці (17%). Лише у 10% учнів психосоматична симптоматика відсутня.

За результатами проективної методики «Будиночки» 42% учнів мають ВК (вегетативний коефіцієнт) від 0,51 – 0,91, що свідчить про стан втоми, що компенсується. Самовідновлення оптимальної працездатності відбувається за рахунок періодичного зниження активності. 54% дітей мають оптимальну працездатність, відрізняються бадьорістю, здоровою активністю, готовністю до енерговитрат. Навантаження цих учнів відповідають можливостям.

Одна дитина має низький ВК 0 – 0,5, що свідчить про хронічну перевтому, виснаження, низьку працездатність на момент діагностування.

Учнів, що мають занадто високий ВК і працюють на межі своїх можливостей, не виявлено.

За результатами проєктивних методик, 69% учнів мають  позитивне сприйняття процесу навчання, 27% амбівалентне, 4% негативне сприйняття. У  88% учнів сформувалося позитивне ставлення до вчителя. 50 % (13 учнів) мають проблеми у стосунках з однокласниками, проте, позитивно до своїх однокласників ставляться 62% усіх досліджених; 3 учні (12%) здатні до проявів вербальної агресії; 54 % дітей відчувають певну тривожність, напруженість, 65% (17 дітей) проєктують у малюнках бажання захиститися від оточуючих, 8% (2 учні) мають занижену самооцінку.

Позитивно, що більшість учнів (62%) усвідомлюють свою позицію як школяра, проте, 42% першокласників школа приваблює позанавчальною діяльністю. Серед навчальних предметів позитивно до уроків читання ставляться 88% першокласників, до математики – 85%, до письма – 81%. 35% (9 учнів) негативно сприймають необхідність виконання домашніх завдань у разі потреби.

За результатами опитування за методикою Л. Ковальової, Н.Тарасенко 46% учнів мають високий ступінь адаптації. Ці діти адаптувалися до школи протягом перших двох місяців навчання, швидко влилися в колектив, освоїлися в школі, набули друзів в класі, у них майже завжди гарний настрій, вони доброзичливі, сумлінно і без напруги виконують всі вимоги вчителя.

15% учнів мають середній, а 19% учнів мають високий ступінь дезадаптації. Період адаптації цих дітей  в школі затягується: діти не можуть прийняти ситуацію навчання, спілкування з вчителем, дітьми. Як правило, ці діти зазнають труднощі в засвоєнні навчальної програми. Середній рівень адаптації може перейти в легкий до кінця першого півріччя завдяки доброзичливому і тактовному відношенню вчителя. Викликає занепокоєння, що 5 учнів класу (19 %) мають дуже високий дезадаптації. Серед них можуть бути ті, хто потребує спеціального лікування - учні з порушеннями психоневрологічної сфери, проте можуть бути і учні, не готові до навчання в школі. Це “група ризику”.

Найпоширенішими факторами дезадаптації є:

  • ПІД - порушення інтелектуальної діяльності - 24 (91 %);
  • ІНС - інертність нервової системи - 22 (84 %);
  • І - інфантилізм – 21 (80 %);
  • ГС - гіперкінетичний синдром, надмірна розторможеність - 20 (72 %);
  • НГШ - неготовність до школи – 18 (69%);
  • АС - астенічний синдром – 13 (49 %);
  • НП - недостатня довільність психічних функцій – 11 (42 %);
  • НМ - низька мотивація навчальної діяльності –  10 учні (38 %);
  • НС - невротичні симптоми – 3 (11 %)
  • Л - ліворукість – 2 (7 %).

          Згідно анкетування батьків, більшість дітей досить часто ділиться з ними шкільними враженнями - 91 %. У 83 % опитаних (19 батьків) зазначили, що емоційний характер вражень дитини від шкільного життя в основному позитивний, у 17 % - позитивні і негативні враження наявні порівну. На товаришів по класу більшість учнів (61% опитаних) практично не скаржаться, 30% (7 учнів) - рідко. На питання «Чи скаржиться дитина на вчителя, ображається на нього?» 96 % (22 опитаних) відповіли, що такого практично не буває. 35% (8 опитаних) стверджуть, що дитина справляється з навчальним навантаженням без напруги, 57% (13) - швидше так, чим ні; двом батькам (9% опитаних) було важко відповісти.

           В цілому більшість батьків зазначили, що не мають проблем з початком шкільного навчання своєї дитини. Втім, були висловлені побажання щодо збільшення групи подовженого дня.

Висновки

Проведене дослідження було спрямоване на вивчення рівня адаптації та прояву ознак дезадаптації у першокласників.

За результатами дослідження:

  • більшість дітей мають високий та середній рівень адаптації;
  • найбільш поширеними факторами дезадаптації першокласників є порушення інтелектуальної діяльності, інертність нервової системи, інфантилізм, гіперкінетичний синдром, надмірна розторможеність, неготовність до школи, астенічний синдром;
  • 19 % першокласників мають високий рівень дезадаптації, ще 19 % - потребують консультації психоневролога

За результатами проективних методик:

  • більшість учнів мають оптимальну або компенсаторну працездатність під час навчально-виховного процесу;
  • більшість учнів мають позитивне сприйняття процесу навчання, вчителя, себе як учня,  взаємин з однокласниками. 

За результатами готовності до школи:

- в «групу ризику» за рівнем адаптації потрапляють всі діти, які мають низькі показники готовності до школи, а саме, – 38 % учнів,  а також діти з середнім рівнем готовності  - 15%.

Отже, в цілому рівень адаптації першокласників до навчання у школі є середнім. Учні, які мають низькі показники за всіма або більшістю досліджуваних аспектів, потребують подальшого супроводу з боку вчителів, батьків та психолога.

Рекомендації щодо успішної адаптації учнів 1 класів

Класному керівнику Наталії Сміян:

  • створювати ситуації успіху, уроки організовувати на позитивних емоціях;
  • уникати групової критики дитини або її робіт, а також порівнянь її помилок з постійними успіхами інших учнів; порівнювати якість роботи дитини тільки з її попередніми роботами;
  • надавати емоційну підтримку учням словами, поглядом, дотиком;
  • недопустимі ситуації стресу на уроках;
  • використовувати гру, наочність;
  • вказуючи на помилки, намітити шлях до успіху.

Батькам:

  • надавати всебічну підтримку дітям в адаптаційний період з урахуванням психологічних порад і рекомендацій;
  • створювати позитивне ставлення до навчального закладу й належну мотивацію до процесу навчання;
  • допомогти налагодити режим роботи й відпочинку дітей з урахуванням індивідуальних особливостей і потреб.

Практичному психологу закладу, Аллі Савицькій:

  • проводити психологічні консультації батьків на основі результатів проведеного дослідження та спостереження з приводу подолання труднощів адаптаційного періоду;
  • провести повторне тестування з учнями, що перебувають в «групі ризику».

Заступнику директора з навчально-виховної роботи Наталії Галузі:

  • ознайомити педагогічний колектив з результатами моніторингу про організацію навчально-виховного процесу та стану адаптації здобувачів освіти 1-го класу до навчального процесу Нової Української школи в умовах нових державних стандартів.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.